SmartBril.info
Wat is een windows mixed reality headset?

Wat is een (Windows) MR-bril en wat kun je ermee?

Wat is een (Windows) Mixed Reality bril (MR-bril) en wat kun je ermee?
Microsoft gebruikt de term mixed reality (MR) in Windows 10 als alternatief voor VR en AR. Volgens Microsoft zijn er ook producten die tussen VR en AR inzitten, of combineren in 1 product.

Vooralsnog zijn die producten er niet en is mixed reality een verwarrende term. Microsoft creëert zo onterecht de illusie dat ze iets ‘anders’ bieden dan AR en VR. De MR-brillen van Acer, Dell, Lenovo, HP en Samsung zijn gewoon VR-brillen. De Microsoft HoloLens is daarentegen een AR-bril.

Hoe verschillen Virtual, Augmented en Mixed Reality?

Tot voor kort was het antwoord simpel: Virtual Realities (VR) zijn die virtuele werelden die altijd kunstmatig zijn. Augmented Reality (AR) is de term die wordt gebruikt om de toepassingen te beschrijven waarin echte afbeeldingen worden verbeterd door aanvullende digitale informatie (zoals Nintendo's Pokémon Go). De laatste tijd zijn er echter vragen gerezen in de test van VR-brillen, omdat de marketing van Microsoft ook een eigen technologie een eigen naam heeft gegeven: Mixed Reality. Oorspronkelijk betekende het hetzelfde als AR: echte, digitaal verbeterde video's en afbeeldingen. Op dit moment werken de Windows Mixed Reality-apparaten echter net als alle andere virtual reality-brillen in de tests en reviews: zonder uitzondering virtual reality.

Hoe werkt de Windows MR-bril?

De nieuwe ervaring van VR voor de pc is ook gebaseerd op een nieuwe technische basis: de volgsensoren zijn geïntegreerd in de VR-headset. Twee monochrome camera's nemen het scannen van de speler, het speeloppervlak en de controller over en leveren de gegevens voor de coördinatie van de echte en virtuele wereld.

Hoewel deze VR-bril voor de pc het zonder externe sensoren doet, kunnen spelers alle zes vrijheidsgraden van driedimensionale virtual reality gebruiken. Hier komt de ervaring die Microsoft al met Kinect heeft opgedaan om de hoek kijken: de twee offsetcamera's nemen de ruimte vanuit verschillende perspectieven waar en gebruiken ze om een ​​3D-model te berekenen.

De camera's zijn aan de voorkant van de VR-bril bevestigd. Dit levert ook een aspect op dat af en toe vervelend kan zijn: als de controller achter het gezichtsveld van de bril wordt bewogen, kan de tracking afbreken. Iedereen die het wapen af ​​en toe op zijn rug legt met de virtual reality-bril voor pc's, kan in verlegenheid worden gebracht.

VR-bril Windows Mixed Reality - hardwarevereisten

De Windows Mixed Reality-bril is goed vergelijkbaar met die van HTC en Oculus: goede grafische kaart, krachtige CPU en 8 GB RAM als minimumvereisten. De eisen voor bestaande aansluitingen zijn beheersbaar: elk een HDMI 1.4 en een USB 3.0 slot. Dit maakt gaming notebooks interessant voor de bediening van virtual reality brillen onder het besturingssysteem van Microsoft.

Op de ondersteuningspagina's van Microsoft staat ook dat de nieuwe VR-bril ook overweg kan met geïntegreerde grafische units: Intel HD Graphics 620 of hoger. In dit geval moet de opstelling van de afbeelding dienovereenkomstig worden aangepast, d.w.z. worden verminderd. In het bijzonder moet de verversingssnelheid worden verlaagd van 90 naar 60 Hz. Dit heeft grote invloed op het uiterlijk van de virtuele wereld: schokkerige bewegingssequenties en duidelijk herkenbare pixels.
VR-bril voor Windows Mixed Reality - vereisten voor de kamer

Omdat hier geen ruimte is voor externe sensoren, kun je dit punt op je checklist voor de beste VR-bril veel relaxter terugzien. Bovendien belooft Microsoft zelfs een nieuwe kamerervaring voor VR: After Room Scale is er nu World Scale.

Met een geschikte gaming laptop op je rug en een van de beste VR-brillen op je hoofd kan een vrij veld en niet alleen je eigen huiskamer een podium worden voor virtual reality brilgames. Maar aangezien de bril het hele gezichtsveld bestrijkt, moet worden opgemerkt dat deze instelling allesbehalve rijklaar is.

De minimale eis voor de speelruimte is circa 1 x 2 m. Aangezien er geen rekening gehouden hoeft te worden met externe sensoren, kan deze benodigde ruimte in de meeste gevallen worden gerealiseerd.

Voor- en nadelen Windows Mixed Reality VR-brillen

De inzet van Microsoft voor VR is in ieder geval te verwelkomen, want het stimuleert de markt en heeft een positief effect op de prijs van een VR-bril. De nieuwe oplossingen bieden volledige bewegingsvrijheid in de virtuele wereld en kunnen theoretisch ook onderweg worden gebruikt - ook al zal dat in de praktijk op dit moment zelden zinvol zijn.

Na aanvankelijke moeilijkheden staan ​​SteamVR en Oculus Store ook open voor de Windows-wereld en dus het brede scala aan VR-titels.

+ 6DOF en goede tracking
+ minder ruimte nodig
+ groot aanbod aan VR-games en apps
- geen optimale tracking
- minder accessoires beschikbaar

Meer informatie over MR, VR, AR en XR