SmartBril.info
metaverse de digitale en virtuele wereld

Is Metaverse de toekomst van een virtuele wereld (Virtual Reality)?

Metaverse, ook wel 3D-internet, immersive internet en 3D-internet genoemd, is interactief en biedt 3D-ervaringen die het echte leven nabootsen. De Metaverse wordt dan ook gezien als de volgende fase van het internet en is het internet waar je niet ‘op’, maar ‘in’ gaat; je raakt ondergedompeld, in een omgeving waarin meerdere virtuele werelden met elkaar zijn verbonden, die verschillende diensten en ervaringen leveren. Metaverse is een uniforme technologie die video, augmented reality (AR) en virtual reality (VR) combineert. Aanhangers van de technologie zien mensen over de hele wereld spelen, werken en zelfs virtuele vakanties maken.
Maar wat is precies de Metaverse? Waar kwam het vandaan? Waar gaat het naartoe? Wat betekent het echt voor de toekomst van de manier waarop we leven en werken? Ondanks de groeiende populariteit van de Metaverse, is het concept voor velen nog onduidelijk. Sommigen definiëren de Metaverse als een omgeving voor virtual reality-interacties, terwijl anderen het beschrijven als vergelijkbaar met een videogame. De realiteit is veel interessanter en complexer.
Hieronder meer informatie en kenmerken over Metaverse, hoe dit VR-brillen hier een rol in spelen en welke virtual experiences we straks kunnen beleven en de voor- en nadelen van de Metaverse.

Wat is Metaverse?

Volgens Wikipedia is Metaverse is het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en interageren. Het omvat naast virtuele werelden, augmented reality ook digitale platformen, nieuws, advertentie etc. en het speelt zich af op het internet. Het woord metaverse is een samenstelling van het voorvoegsel "meta" ('over', of 'betreffende') en het Engelse woord "universe" en wordt gebruikt om een volgende generatie van het internet te beschrijven, waarin alle bestaande, gedeelde en 3D virtuele ruimten aan elkaar verbonden zijn in een alles omvattend virtueel universum. Kenmerkend aan de Metaverse is dat het een online netwerk is van virtuele driedimensionale werelden die er permanent is. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Metaverse

De term is bedacht door Neal Stephenson in zijn sciencefictionroman Snow Crash (uit 1992), waarin mensen als avatars in contact staan met elkaar en met softwareagenten, in een driedimensionale ruimte die een metafoor voor de werkelijke wereld vormt. Stephenson benut de term om een op een virtuele werkelijkheid gebaseerde opvolger van het internet aan te duiden. Soortgelijke concepten verschenen onder uiteenlopende namen in het cyberpunk sciencefictiongenre dat teruggaat tot het in 1981 verschenen boek True Names door Vernor Vinge.

In 2021 is er vernieuwde belangstelling voor het metaverse, onder andere door de aankondiging van Facebook topman Mark Zuckerberg om van zijn social-mediabedrijf een 'metaverse bedrijf' te maken. Ook gamebedrijf Epic, bekend van het spel Fortnite zet vol in op het metaverse. Microsoft kondigt op eind 2021 'Mesh voor Microsoft Teams' aan, gericht op de Microsoft metaverse.

Samengevat is de metaverse een steeds complexer begrip in het digitale landschap en belooft uitzonderlijke kansen voor miljarden mensen. De meeste mensen noemen de 'metaverse' echter een nieuw soort internetervaring, een die is opgebouwd rond een aantal unieke technologieën. Volgens Mark Zuckerberg, een van de marktleiders die momenteel investeert in het idee van de metaverse, is de metaverse een soort 'belichaamd internet'. Het is iets waar je in kunt springen (via VR) of naar je realiteit kunt brengen (via AR).

Wat zijn de kenmerken van Metaverse?

Volgens Tony Parisi van Unity zijn er verschillende "regels" voor de metaverse. Hieronder een opsomming van deze kenmerken:
• Er is maar één metaverse
• De metaverse zou voor iedereen moeten zijn
• Niemand controleert de metaverse
• De metaverse moet altijd open blijven
• De metaverse is hardware-agnostisch/onafhankelijk
• De metaverse is een netwerk
• De metaverse is het internet

Metaverse-projecten zijn gedecentraliseerde platforms waarbij sommige functioneren als gamingplatforms en andere als NFT-marktplaatsen, sommige als het ontwikkelplatform voor virtuele objecten, vergelijkbaar met Minecraft, en andere projecten combineren alles in één. Als basis omvat Blockchain Metaverse echter de volgende elementen:
• Gedecentraliseerd netwerk met hoge bandbreedte van computers voor het hosten van de Metaverse buiten de controle van een enkel bedrijf of een gecentraliseerde instantie die gedecentraliseerde gegevensoverdracht mogelijk maakt voor permanente, realtime verbindingen
• Open en interoperabele standaarden voor media, zoals tekst, afbeeldingen, audio, video, 3D-scènes, 3D-items, 3D-reeksen en vectoren ter ondersteuning van 3D-toepassingen.
• Open programmeertaalstandaarden zoals HTML, JavaScript, WebXR, WebAssembly, WebGPU Shader Language, etc.
• eXtended Reality (XR) hardware zoals slimme brillen, Omni-loopbanden, haptische handschoenen, VR-headsets, industriële camera's, scansensoren voor interactie met de Metaverse
• Blockchain en smart contract voor transparante, censuurbestendige en toestemmingsloze transacties.
• Rekenkracht ter ondersteuning van gegevensverwerking, AI, projectie, enz.
• 3D meeslepende simulaties van werelden met echte ecosystemen
• Betalingsgateways ter ondersteuning van digitale valuta-uitwisselingen en betalingen via fiat en cryptocurrencies

Metaverse als Experiential Reality dankzij Blockchain

Met name blockchain en gaming hebben elkaar gevonden de laatste jaren. Er zijn namelijk verschillende virtuele werelden die zich hierin situeren. Decentraland is hierbij een voorbeeld waarbij volledig in virtual reality bestaande wereld leidt een eigen bestaan en wordt vormgegeven door de duizenden spelers die er zich dagelijks bevinden. Ze kopen en verkopen virtuele goederen of diensten, ontwerpen en bouwen woningen en kunnen hun avatar of digitale zelf vormgeven naar eigen smaak. Ook The Sandbox is zo’n voorbeeld. Verschillende grote bedrijven, waaronder bijvoorbeeld Facebook, zijn overigens al jaren bezig te bouwen aan een eigen onderdeel van het metaverse. In een interview met The Verge gaf Mark Zuckerberg al te kennen dat hijzelf al de voorkeur geeft aan VR-vergaderingen. Zoom-meetings hebben overduidelijk gebreken en in VR zijn de mogelijkheden tot multitasking enorm.

Hoe zit het dan met cryptocurrencies hierbij? De reden is dat in een virtuele wereld manieren moeten zijn om te betalen of om eigendom te claimen of bewijzen. Daar zouden cryptomunten en NFT’s het perfecte middel voor zijn. Op een permissieloze manier kunnen zo miljoenen transacties verwerkt worden en digitale eigendomsbewijzen opgeslagen worden. Net zoals de blockchaintoepassingen staat het metaverse misschien nog in de kinderschoenen, maar de grote spelers, Google, Microsoft, Facebook, Sony en Samsung, hebben zich alvast georganiseerd in de XR Association. Samen beogen ze de toekomst van “experiential reality’ vorm te geven.
metaverse extended reality (XR)

Is Metaverse de volgende stap voor Virtual Reality?

De Metaverse is niet alleen het nieuwste modewoord van de IT-industrie, maar een snel opkomende (virtuele) realiteit. Zo heeft Metaverse veel positieve eigenschappen zoals het concept van interoperabiliteit maakt het mogelijk om digitale inhoud in verschillende ruimtes te delen. Hierdoor kunnen gebruikers hun eigen virtuele werelden creëren en deze delen met andere spelers. Bovendien kunnen ontwikkelaars van andere virtual reality-games dit idee gebruiken om nieuwe, interactieve landschappen en virtuele economieën te creëren. Metaverses zijn uniek omdat ze menselijke interactie aanmoedigen die verder gaat dan op tekst gebaseerde chat. Het concept van een gecentraliseerde online omgeving die mensen op een geheel nieuwe manier met elkaar verbindt, is buitengewoon opwindend. Gebruikers kunnen met elkaar communiceren via spraakcommunicatie en VR- of AR-brillen. Dit zorgt voor veel verschillende soorten ervaringen waar diverse grote bedrijven als Facebook en Meta aan dit concept werken.

Samengevat: Er zijn in de Metaverse nieuwe mogelijkheden voor virtuele locaties (virtual spaces) en bestemmingen om samen te komen voor evenementen, vergaderingen, leren en gewoon sociaal met elkaar in contact te zijn. Voorbeelden zijn: virtuele evenementenlocaties, sociale virtuele realiteit en virtuele kantoorruimtes.
metaverse virtual reality en VR- bril

Interactie in de virtuele wereld van Metaverse

De Metaverse biedt een nieuwe vorm van economie. Naast het gebruik van echt geld om virtueel land te kopen, kunnen gebruikers met hun cryptocurrency ook avatars, hoeden en andere virtuele goederen kopen. Op deze manier kan de Metaverse een nieuwe economie in de echte wereld faciliteren. Verder zal het een beter platform bieden voor bedrijven om samen te werken en de productiviteit te verhogen. Er zullen geen aparte identiteiten nodig zijn in de metavers.

Naast een virtuele wereld zal de Metaverse ook menselijke interactie mogelijk maken, waardoor gebruikers met elkaar kunnen communiceren. In plaats van op tekst gebaseerde chat hebben gebruikers spraak- en videocommunicatie, waardoor ze alles in de Metaverse kunnen doen. In een Metaverse kunnen mensen samen videogames spelen, deelnemen aan discussies en samen aan projecten werken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is geen verrassing dat grote bedrijven de technologie al gebruiken voor taakspecifieke doeleinden.

Met de juiste infrastructuur stelt de Metaverse gebruikers in staat om gemakkelijk tussen verschillende virtuele rijken te springen. In de virtuele wereld kunnen mensen in dezelfde wereld werken, winkelen en met elkaar chatten. Hetzelfde geldt andersom. Zo wordt in de Metaverse een vergaderruimte geïntegreerd. Het wordt de toekomst voor VR. Het zal niet nodig zijn om het huis te verlaten. Met de juiste tools kan het een uitstekende tool zijn om de beleving van werken en samenwerken te verbeteren.

Metaverse is virtual-, augmented en mixed reality

De Metaverse-technologie is een samenspel tussen aspecten van zowel AR (augmented reality) als VR (virtual reality). Van een Metaverse-app wordt verwacht dat hij een schijn van ruimte en tijd heeft die lijkt op de echte wereld. Interacties in de fysieke wereld kunnen visueel, auditief en dynamisch van aard zijn. Van een Metaverse-platform wordt verwacht dat het ervaringen in dezelfde lijn levert voor digitale samenwerking. De Metaverse kan dus augmented reality en virtual reality omvatten, en zelf mixed reality. De gebruiker hoeft niet beperkt te zijn tot een bepaald apparaat om ervan te genieten. Een persoon kan het spel bijvoorbeeld op zijn mobiele telefoon spelen. In de toekomst is het toegankelijk vanaf een computer of een mobiele telefoon. Dit is een revolutionaire verandering voor de industrie. Met deze technologie kunnen gebruikers het gratis gebruiken. Hoewel de metaverse nog niet compleet is, zal het nog steeds de toekomst van virtual reality zijn. Stel je een wereld voor waarin mensen virtuele items kunnen verkopen en kopen. De hele metaverse zal een digitale economie zijn, waar gebruikers goederen kunnen kopen en verkopen. En daarnaast kan met de metaverse de digitale identiteit van een persoon van het ene sociale netwerk naar het andere worden gekopieerd. Om dat te kunnen moet een Metaverse app interoperabel te zijn tussen één of meerdere Metaverse platform(en).

AR en VR zijn de hoekstenen voor de vele Metaverse projecten die inmiddels beschikbaar zijn of binnenkort starten. Augmented reality -systemen werken op drie essentiële punten, namelijk een koppeling van echte en virtuele omgevingen, realtime interactie en nauwkeurige 3D-visualisatie van objecten. AR-apps hebben een voorsprong op VR-apps in hun acceptatiegraad, omdat ze op elk apparaat met camera kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt. AR voegt immersieve elementen toe aan objecten die fungeren als informatieverbeteraar. Gebruikers hebben geen ad-hoc wearables nodig om het nut van AR te ervaren. VR daarentegen is een volledig gesimuleerde ervaring in een kunstmatige, digitale wereld. Het wordt gebruikt om zintuiglijke ervaringen te leveren die op één lijn liggen met de fysieke realiteit van de gebruiker. VR's zijn iets duurder dan AR-systemen, omdat je extra apparatuur nodig hebt, zoals een op het hoofd gemonteerd display of multimodaal projectiescherm(en). Het is de combinatie van AR en VR, ook wel Extended Reality (XR) genoemd die we zouden ervaren in metaverse VR- apps.

Wat zijn de voordelen van Metaverse?

Veel grote technologiebedrijven zijn al begonnen met het ontwikkelen van hun unieke visie op de metaverse en hebben de mogelijkheden geïdentificeerd om de toekomst van internet en digitale communicatie om te zetten in meer meeslepende ervaringen. Maar wat de voordelen van Metaverse? Hieronder de belangrijkste voordelen van de Metaverse:

• Meer meeslepende digitale communicatie: het grote voordeel van de metaverse centra voor het mogelijk maken van een meer meeslepende vorm van digitale communicatie waarin individuen met elkaar kunnen communiceren met behulp van avatars terwijl ze door een complexe en levensechte virtuele omgeving navigeren. De metaverse pro's voor het verbeteren van de communicatie kunnen boeiende en interactieve ervaringen voor alle gebruikers introduceren. Met de grafisch rijke 3D virtuele omgevingen en de meeslepende ervaringen, kunnen deelnemers kansen ontdekken voor dynamische en boeiende interacties tussen deelnemers.
• Nieuwe kansen voor social-media platforms: De invloed van sociale netwerksites en platforms op de media-industrie is duidelijk zichtbaar. Merken gebruiken sociale media als het primaire platform om hun aanbod te promoten en om in contact te komen met hun doelgroep. De nieuwe platforms voor branding en marketing bieden de doelgroep mogelijkheden voor het creëren van inhoud gerelateerd aan het merk. Sociale netwerksites en apps zoals Facebook en Twitter zijn tweedimensionaal omdat communicatie beperkt is tot scherm-naar-scherm-interacties. Een volledig meeslepende en grafisch zware virtuele omgeving maakt een virtuele face-to-face interactie mogelijk, terwijl praktische toepassingen mogelijk zijn voor digitale inhoud die in de virtuele omgeving wordt gevonden of gemaakt.
• Nieuwe kansen voor bedrijven en economieën: de technologie creëert ook nieuwe kansen voor bedrijven. Net zoals sociale media een revolutie teweeg hebben gebracht in digitale marketing en reclame, biedt het een meer meeslepende manier om hun producten en diensten te promoten via vergelijkbare marketinginhoud en advertenties, gevirtualiseerde winkelpuien en zeer interactieve betrokkenheid en klantenservice. Het biedt ook nieuwe mogelijkheden voor communicatie en interacties op de werkplek.
• Nieuwe toepassingen voor leren en onderwijs: een ander voordeel van metaverse centra op specifieke toepassingen in leren en onderwijs. Nu erkennen onderwijsinstellingen ook de waarde van leren op afstand of afstandsonderwijs in het geval van beperkingen op face-to-face interacties. De pandemie was de belangrijkste reden voor de stijgende populariteit van platforms voor videoconferenties zoals Google Meet, Zoom-videogesprekken, Microsoft Teams en vele andere. Omdat online leren met behulp van videoconferentieplatforms en asynchrone lessen aanzienlijk passief en indirect is, is door een immersieve virtuele omgeving de leerervaring echter interactiever en wordt instructie aantrekkelijker. In plaats van interactie met andere deelnemers via een computerscherm, microfoon en luidsprekers, hebt u toegang tot virtuele kantoren of klaslokalen. De metaverse stelt gebruikers in staat om de virtuele werkruimten of leerruimten in 360-gradenweergave te verkennen, naast interactie met de levensechte digitale avatars van andere deelnemers.
• Geschiktheid met Blockchain-technologie: Blockchain-technologie heeft verschillende toepassingen die compatibel zijn en verder kunnen worden gepromoot via gedeelde en immersieve virtuele omgevingen. Deze omvatten het wijdverbreide gebruik van cryptocurrencies en niet-vervangbare tokens, eigendom van digitale activa, blockchain-gaming en andere gedecentraliseerde financiële toepassingen. Elektronische handel en virtuele economie: online winkelpuien zouden van de tweedimensionale vlakken van e-commercewebsites naar grafisch zware en levensechte gevirtualiseerde winkels gaan waar klanten kunnen communiceren met handelaren en de merchandizes. De technologie kan ook het creëren, bezitten en verhandelen van digitale activa bevorderen, waaronder cryptocurrencies en niet-vervangbare tokens. De metaverse kan een naadloze virtuele omgeving bieden voor het verbinden van al deze games en de bijbehorende gebruikers. Laten we het op een eenvoudigere manier begrijpen. NFT-games hebben in-game activa in de vorm van NFT's. Je kunt ze ruilen of gebruiken op andere platforms of met gametitels. Met de metaverse hoef je je geen zorgen te maken over tussenpersonen of conversies voor het verhandelen en beheren van je in-game activa. Het idee van virtuele economieën in het bestaande digitale rijk is veelbelovend. Terwijl de virtuele werelden zich blijven uitbreiden in de metaverse, zou een van de opmerkelijke voordelen van de metaverse zich richten op het creëren van een virtuele economie. De metaverse economie kan dienen als het ideale platform voor meeslepende uitwisselingen van digitale activa met reële economische waarde. Bovendien heeft de metaverse ook de gewenste mogelijkheden om de introductie van nieuwe handelsactiviteiten en banen in de gedeelde virtuele ruimtes en de echte wereld te stimuleren.

Wat zijn de nadelen van Metaverse?

De Metaverse kent ook diverse nadelen of (mogelijke) problemen. Verschillende individuen en groepen hebben echter hun bezorgdheid geuit over inherente nadelen en beperkingen die variëren van de noodzaak om een verdere betrouwbare toegang tot internet te ontwikkelen tot de bestaande problemen die uniek zijn voor digitale media.

• Snellere en betrouwbare internetverbinding: de metaverse is een grafisch zware gedeelde virtuele omgeving. Deelname vereist snelle en betrouwbare internetconnectiviteit, inclusief glasvezelverbindingen en draadloze netwerktechnologie van de vijfde generatie, inclusief de mmWave 5G-technologie, evenals netwerken van de volgende generatie.
• Toegang tot relevante digitale hulpmiddelen: Metaverse brengt veel nieuwe en geavanceerde technologieën zoals VR-brillen, haptics, blockchain en andere vereisten. Echter, niet elk individu in onze wereld heeft toegang tot geavanceerde technologieën. Daarbij wordt er onderscheid wordt gemaakt tussen degenen die de middelen hebben om de benodigde digitale hulpmiddelen te kopen en te gebruiken en degenen die niet de koopkracht hebben om aan deze gadgets te besteden. Arme gezinnen en gemeenschappen zullen niet van de voordelen kunnen genieten.
• Privacy- en security: Veel van de tegenwoordig bestaande digitale oplossingen worden in verband gebracht met zorgen over privacy en veiligheid. De belangrijkste agenda voor kritiek op digitale oplossingen draait om het feit dat ze gegevens van gebruikers verzamelen. Dergelijke gegevens kunnen worden gebruikt voor intrusieve online advertenties en identiteitsdiefstal. De metaverse nadelen kunnen dus ook problemen opleveren met betrekking tot privacy- en beveiligingsrisico's. Als een online-enabled ruimte kan de metaverse leiden tot nieuwe problemen op het gebied van veiligheid en privacy voor zowel individuen als instellingen.
• Bestaande problemen met internet: problemen met internetgebruik zoals privacy- en veiligheidsrisico's, cyberpesten, het verspreiden van misleidende informatie en propaganda en andere vormen van cybercriminaliteit blijven onopgelost. Deze problemen zullen met elke technologische iteratie verergeren. Zo is snelle internetverbinding een van de verplichte vereisten voor deelname aan de metaverse. De meerderheid van de mensen wereldwijd heeft geen toegang tot snel internet en kan niet profiteren van het volledige potentieel van de metaverse. Bovendien wijzen de metaverse nadelen ook op de behoefte aan geavanceerde communicatiehulpmiddelen en gadgets. Veel mensen kunnen zich geen high-end VR-headset veroorloven om de metaverse te betreden.
• Bezorgdheid over mogelijke sociale en culturele effecten: een ander nadeel van de metaverse is de mogelijkheid om nieuwe normen en gebruiken te creëren die het bestaande menselijke gedrag in de echte wereld kunnen uithollen en gedrag en relaties kunnen beïnvloeden die worden verbeterd door de interactie met de natuurlijke omgeving. Met het doel om meeslepende ervaringen aan gebruikers te introduceren, vervaagt de metaverse de kloof tussen echte en virtuele werelden. Zelfs als je dit als een voordeel kunt beschouwen, kan verslaving aan virtuele werelden ertoe leiden dat mensen zich terugtrekken uit ervaringen uit de echte wereld. De metaverse nadelen brengen ook de mogelijkheden van de metaverse met zich mee en beïnvloeden de manier waarop mensen echte relaties en interacties waarnemen.
• Vraag over nut en relevantie: heeft de samenleving echt een gedeelde virtuele omgeving nodig? Wat zijn de praktische toepassingen ervan met het oog op de bijbehorende kosten en baten? Kan het de menselijke relaties verbeteren? Dit zijn enkele van de vragen die het overwegen waard zijn.

Wat kan je doen in The Metaverse: voorbeelden van toepassingen

In The Meteverse is veel mogelijk bijvoorbeeld communiceren en samenwerken met anderen. Maar ook winkelen of gamen en nog veel meer toepassingen zoals:
- Onderwijs in de Metaverse
- Entertainment in de Metaverse
- Gamen in de Metaverse
- Fitness in de Metaverse
- Werken in de Metaverse
- Commercie in de Metaverse
- Training in de Metaverse

AR, XR- en VR-brillen in de Metaverse (Metaverse-bril)

In virtual reality (VR) domineren VR-brillen de markt. De huidige interface-focus ligt op visuele technologieën - in veel toepassingen kan visuele informatie op zichzelf immers voldoende zijn. AR-vizieren die navigatie-informatie bieden of VR-landschappen die architecturale plannen presenteren, bieden een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de momenteel gebruikelijke benaderingen. Geen wonder dat zoveel bedrijven werken aan headsets en brillen. De lijsten zijn lang, zelfs als je alleen naar een selectie van apparaten kijkt.
VR-brillen die interessant zijn voor de Metaverse zijn onder andere HTC's Vive, Meta Platforms' Oculus Quest en zijn high-end, aanstaande Project Cambria, Sony's VR2, Varjo's high-end headsets en Xiaomi's Mi-apparaten. En dan is er nog een hele reeks slimme AR-brillen. Er bestaat een lange lijst met Google Glass Magic-sprong, Nreal, Ray Ban en Snap's Spectacles. Twee andere grote spelers moeten worden genoemd. Microsoft brengt zijn HoloLens2-headset op de markt als een mixed-reality-apparaat, terwijl Apple's inspanningen op het gebied van AR en VR in mysterie zijn gehuld en onderhevig zijn aan de geruchtenmolen, variërend van het werken aan AR-apparaten tot pogingen om een reeks XR-apparaten van high-end tot laag einde. Bij Virtual Reality en slimme brillen is de gebruikersinterfaces hetgeen waar het over gaat bij XR-omgevingen en de metaverse.

Welke Metaverses zijn geschikt voor Virtual Reality en VR-bril?

Welke metaverses ondersteunen momenteel virtual reality-apparaten? Momenteel zijn er verschillende populaire metaverse platforms waarmee je je VR-bril kunt aansluiten voor de best mogelijke gebruikerservaring, waaronder:

· Cryptovoxels: Oculus Quest 2, Oculus Rift en HTC Vive.

· Roblox: Oculus Rift en Quest 2, HTC Vive en Xbox-besturingsschema's

· Somnium Space: Oculus, HTC VIVE, HP, VALVE, alle Windows Mixed Reality-headsets en andere compatibele belangrijke headsets.

· De Sandbox: HTC Vive, Oculus Rift+Touch, Oculus Quest 2 of Windows Mixed Reality.

- Imversed.world

De vermelde metaverse platforms zijn enkele van de meest populaire metaverse werelden die momenteel worden bewoond, maar er kunnen andere platforms zijn die niet worden vermeld en die ook virtual reality-apparaten ondersteunen.

Samenwerken in de Metaverse

In de Metaverse wordt het mogelijk om op verschillende manieren samen te werken op basis van verschillende technieken.
Technisch gezien is een Metaverse een collectieve virtuele gedeelde ruimte, gecreëerd door de convergentie van virtueel verbeterde fysieke en digitale realiteit. Beschouw voor de eenvoud een metaverse als de volgende iteratie van internet, die begon als individuele bulletinboards en onafhankelijke online bestemmingen. Uiteindelijk werden deze bestemmingen sites op een virtuele gedeelde ruimte - vergelijkbaar met hoe een Metaverse zich zal ontwikkelen. (Bron: Gartner: https://www.gartner.com/en/articles/what-is-a-metaverse)

Volgens Gartner zijn de volgende samenwerkingen mogelijk:
- Immersive Workplaces
- Virtual Classrooms
- Virtual Events
- Blending of Virtual and Physical
- Experiences

Kenmerkend voor de Metaverse is dat het een combinatie van verchillende technieken is waaronder VR, AR, MR en XR.

Meer informatie over VR en VR-brillen

Oculus Quest 2 VR headset

Meta Quest 2

Prijs: € 449,-